Сніжинки

субота, 26 січня 2019 р.

Українець у складі антартктичної експедиції

Українець у складі антарктичної експедиції


Роберт Фолкон Скотт (англ. Robert Falcon Scott; 6 червня 1868 — 29 березня 1912) — британський морський офіцер і керівник двох експедицій до Антарктиди. 17 січня 1912 року Скотт із чотирма колегами підкорили Південний полюс другим після норвежця Руаля Амундсена.

Як пізніше стало відомо, Скот взяв із собою оператора, що привіз годину унікального відео з Антарктиди. Виявляється, що у цьому фільмі можна побачити українського гопака! Виконавцем танцю у відео був 28-річний Антон Омельченко. Та як хлопцю із Полтавщини вдалось отримати місце серед 33 арктичних першопрохідців?
Антон, який був сьомою дитиною в сім’ї, змалечку знав, що таке важка робота. 
З 10 років хлопець на кілька місяців залишав дім, аби випасати коней. Ще юнаком його запросили працювати на кінний завод. Там він із конюха перетворився на жокея, брав участь у міжнародних кінних перегонах. Завдяки їм і підучив англійську. А за кілька років переїхав із директором кінного заводу у Владивосток.

Саме на іподромі у Владивостоку українця знайшов офіцер Едвард Еванс – брат дружини Роберта Скотта. Сюди він приїхав відібрати 20 маньчжурських поні. Ті спокійно витримували 8-місячну зиму і славились своєю витривалістю. Звісно, для експедиції потрібен був і конюх. Тож кандидатури, кращої ніж Омельченко, не знайшли.

Та з часом, здавалось, бездоганно продумана експедиція почала захлинатися від проблем. Мотосани виходили з ладу, а коні, на яких покладали стільки надій – просто грузнули у сипучому снігу. Омельченко зумів провести полярників лише до середини льодовика Росса. Там, де коні не могли пройти, люди продовжували боротьбу, впрягаючи себе у сани. Тоді українцю наказали повернутись на базу біля корабля. 

Пізніше Омельченко все ж дізнався, що п’ятірка учасників експедиції таки дійшла до Південного полюсу, але побачила там прапор Норвегії. Амундсен випередив Скота на місяць. Фізично виснажені, і морально спустошені, британці не зуміли повернутись.
Все ж врятовані члени екіпажу, серед яких і українець Омельченко, стануть справжніми героями. Першопроходець пізніше повернувся у рідне село Батьки, де став листоношею. 

У 2000 році українські полярники розшукають його внука Віктора і запросять на станцію Вернадського.

За матеріалами
https://24tv.ua/ukrayinets_shho_buv_uchasnikom_arktichnoyi_ekspeditsiyi_roberta_skotta_n794765
https://uk.wikipedia.org/



Немає коментарів:

Дописати коментар

Де в Україні чистої водиці напитися?

У річках і озерах України не залишилося ідеальної питної води.  У квітні Україна відзначала День довкілля. Одним з головних компонентів ...