Сніжинки

понеділок, 18 березня 2019 р.

Цікаві факти про Північний полюс

Чи знаєте ви, що існує більше ніж один Північний полюс? Як щодо того, що 30% світових запасів нафти знаходяться поблизу Північного полюса. Приготуйтеся дізнатися цікаві факти про Північний полюс, про які більшість людей не знають!

-На відміну від Південного полюса, насправді є 2 Північних полюса. Один з них - Північний магнітний полюс, положення якого постійно змінюється в залежності від змін, що знаходяться глибоко всередині Землі. Саме на нього вказує ваш компас. Інший полюс - це Географічний Північний Полюс, який технічно визначається як точка, де вісь обертання Землі перетинає поверхню Землі. Іншими словами, це фіксована точка, яка спирається на вершину земної кулі. 
Земля трохи коливається, і навіть точний географічний Північний полюс трохи зсувається. Щоб ще більше вас заплутати: насправді є третій Північний полюс, який називають геомагнітним Північним полюсом, що в основному є середнім місцем розташування магнітного Північного полюса.

-Ви, напевно, вже знаєте що на відміну від Південного полюса, на Північному полюсі землі немає. Це всього лише океан з льодом на поверхні. У більшості місць лід становить кілька метрів завтовшки.


-Найближча земля, називається островом Каффеклуббен з північного узбережжя Гренландії близько 700 км.


-Найближчим постійно населеним місцем є Alert, Канада, який знаходиться приблизно за 800 км від полюса.


-Якщо ви стоїте рівно на географічному Північному полюсі, то незалежно від того, яким шляхом ви будете рухатися, ви підете на південь.


-Країни Арктики - Росія, США, Норвегія, Данія (Гренландія) і Канада перебували досить довго в територіальній суперечці. В даний час, згідно з взаємною угодою, ніхто не може претендувати на Північний полюс і його прилеглі райони.


-Роберт Пірі визнаний першою людиною, яка досягла Північного полюса в 1909 році. Він зробив це з командою ескімосів на собачих упряжках.


-На Північному полюсі півроку ніч, і півроку день.


-Через зміни клімату льодовиковий шельф відступає. Це потенційно відкриє довгоочікуваний Північно-західний прохід для доставки і може допомогти скоротити відстань між Європою і Азією для вантажних перевезень на тисячі кілометрів. Єдина проблема полягає в тому, що, Канада стверджує, що водні простори їх власність, США і Європа стверджують, що води є міжнародними і повинні бути відкриті для інших країн. 


За матеріалами http://tut-cikavo.com/svit/heohrafiia/742-tsikavi-fakti-pro-pivnichnij-polyus-yaki-bagato-khto-ne-znae

Немає коментарів:

Дописати коментар

Де в Україні чистої водиці напитися?

У річках і озерах України не залишилося ідеальної питної води.  У квітні Україна відзначала День довкілля. Одним з головних компонентів ...